13 CONTOH LANGKAH KELUAR DARIPADA ZON SELESA


1. Pergi ke negara lain.
Melancong adalah salah satu kaedah terbaik untuk keluar dari zon selesa anda. Anda akan mengalami budaya baru, adat istiadat yang berbeza, pemandangan yang unik, flora dan fauna dan kadang-kadang bahasa lain. Bekerja dengan mata wang yang berbeza juga baik untuk otak anda!

Ketika saya pergi ke Asia Tenggara untuk pertama kalinya pada tahun 2000, saya teringat ketidakselesaan menjalani suntikan sebelum saya pergi, mendapat keracunan makanan pada Malam Tahun Baru di Malaysia dan bertukar dengan pemandu teksi yang tidak akan menggunakan meter mereka. Namun, saya juga teringat kegembiraan melihat monyet untuk pertama kalinya, menjelajahi hutan hujan tropika yang luar biasa dan menghabiskan masa di pantai yang indah dengan rakan baik.

2. Cabut plag.
Beristirahatlah dari dunia yang saling berkaitan hari ini. Tinggalkan telefon anda di rumah, matikan TV, radio dan internet. Ini mengagumkan saya ketika saya melancong di Australia dengan isteri saya. Kami tidak mempunyai hubungan dengan dunia luar selama 3 hari! - Itu terasa sedikit tidak selesa dan saya tahu bahawa jika kita buntu, kita akan bergantung pada orang yang datang dengan cara lain untuk membantu. Saya juga teringat betapa teruja saya ketika mendapat “ping” pertama saya ketika kami berhubung kembali dengan internet dalam pendekatan kami ke Alice Springs.

3. Mulakan Perbualan dengan orang baru.
Ini tidak semestinya orang asing. Mulakan perbualan dengan orang baru di tempat kerja.... Lihat sama ada anda dapat mengekalkan perbualan selama 30 saat atau lebih lama. Manfaat lain untuk melakukan ini, kerana itu membuat anda fokus pada orang lain (dan bukannya pemikiran dalaman anda sendiri) dan itu juga bagus untuk kesihatan mental anda.

4. Beri keseronokan pada diri sendiri. Lakukan sesuatu yang sedikit menakutkan atau takut. Anda boleh melangkah keluar dari zon selesa anda dengan mencuba selam skuba, terjun payung terjun atau naik roller coaster. Saya mencuba selam skuba beberapa tahun yang lalu di Maldives. Saya sangat takut untuk memulakannya, tetapi setelah saya berada di bawah air dan mula melihat karang dan ikan tropika, rasa takut itu mula mereda. Selepas itu, sangat menyenangkan jika ada perasaan gembira yang timbul daripada mengatasi rasa takut.

5. Makan sesuatu yang baru. Cubalah restoran baru yang menyajikan makanan dari negara luar yang belum pernah anda rasakan sebelumnya. Contohnya ialah makanan Lubnan, Pakistan atau Korea. Sekiranya anda belum pernah mencuba ikan mentah, pergi ke restoran Jepun dan mencuba. Saya mencuba ikan mentah untuk pertama kalinya kira-kira 3 tahun yang lalu dan rasanya lebih enak daripada yang saya sangka! Anda juga boleh memilih buah-buahan atau sayur-sayuran yang berbeza dari kedai runcit.

6. Duduk di tempat yang berbeza. Duduk di sofa dan bukannya kerusi kegemaran anda. Duduk di tempat duduk yang berbeza di meja makan. Sekiranya anda bekerja di rumah, bekerja di tempat yang berbeza dan perhatikan bagaimana rasanya. Salah satu cadangan saya untuk mengatasi penundaan adalah dengan bekerja di lokasi yang berbeza.


7. Belajar sesuatu yang baru. Pembelajaran boleh menjadi menyeronokkan, tetapi dapat juga mengganggu, ketika kita berganding dengan idea dan konsep baru yang memerlukan perhatian dan fokus kita sepenuhnya. Fikirkan kembali untuk belajar memandu kereta dan ingat bagaimana rasanya. Otak kita dirancang untuk belajar dan membuat hubungan saraf baru, jadi ini adalah kaedah terbaik untuk melangkah keluar dari zon selesa anda. Cuba belajar menggunakan perisian komputer baru atau cara membina laman web. Contoh lain ialah belajar alat muzik, belajar berlayar, mengikuti kelas tarian atau belajar memasak resipi baru. Senarai itu tidak berkesudahan.

8. Memohon pekerjaan yang merupakan peningkatan yang signifikan
Sekiranya kerja agak membosankan, dapat diramalkan atau membosankan, cubalah melamar pekerjaan lain yang merupakan langkah penting dari apa yang sedang anda lakukan. Pada dua kesempatan, saya telah melamar pekerjaan yang mempunyai gaji 20% lebih tinggi daripada yang saya perolehi sekarang. Pada kedua-dua kesempatan, saya mendapat pekerjaan! Sebaik sahaja saya melakukan tugas itu, saya segera terbiasa dengan kemahiran dan tanggungjawab baru dan menikmati ganjaran kewangan yang disertainya!

9. Mulakan Dengan Perlahan.
Sekiranya sesuatu kelihatan menakutkan, lakukan langkah pertama. Kemudian berhenti sebentar dan lihat bagaimana rasanya. Dalam kebanyakan kes, rasa tidak selesa akan lebih rendah daripada yang anda jangkakan dan rasa yakin akan mula bertambah. Kemudian lakukan langkah kedua dan teruskan. Ini boleh menjadi baik untuk rutin gimnasium. Sekiranya melakukan 50 push-up sepertinya mimpi buruk, mulakan dengan 5 dan maju dari sana.

10. Ambil laluan baru pulang dari tempat kerja.
Memandu pulang melalui laluan lain. Matikan Sat Nav atau Peta Google anda dan percayai naluri anda dan lihat di mana anda akhirnya. Semoga anda berjaya mendapatkan resipi berbeza yang telah dicuba oleh pasangan anda (kerana dia juga telah membaca catatan blog ini!)

11. Sambung semula dengan seseorang yang anda terputus hubungan di Facebook atau LinkedIn.
Media sosial telah membolehkan saya berhubung semula dengan rakan-rakan dari Sekolah dan Universiti yang saya fikir tidak akan pernah saya lihat atau bercakap lagi. Saya sangat bersyukur untuk itu. Namun, saya selalu mendapat rasa tidak selesa ketika pertama kali menghantar mesej kepada mereka. Soalan melintas dalam fikiran saya seperti "Adakah mereka akan mengingati saya?" atau "adakah mereka akan tetap menyukai saya?". Namun, dengan melakukan ini, saya telah bertemu dengan orang-orang yang tidak pernah saya lihat selama lebih dari 10 tahun dan itu sendiri merupakan pengalaman yang luar biasa.

Sekiranya anda tidak dapat menjumpai orang yang anda telah terputus hubungannya, hubungi seseorang yang anda tidak bercakap dengannya sekurang-kurangnya 6 bulan dan perhatikan bagaimana rasanya.

12. Hadapi Ketakutan anda
Pilih satu perkara yang benar-benar menghalangi anda, fikirkan semua faedah yang dilakukan ini dan teruskan dan lakukanlah! Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk keluar dari zon selesa anda. Contohnya termasuk meminta kenaikan pangkat kepada atasan anda, menjemput seseorang untuk berkencan, membuat panggilan penjualan pertama anda atau bercakap dengan pasangan anda mengenai sesuatu tentang hubungan yang telah mengganggu anda selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

13. Menjadi selesa dengan rasa tidak selesa
Melangkah keluar dari zon selesa anda tidak akan pernah merasa selesa sepenuhnya (jika ada, anda pasti ingin keluar dari zon selesa anda). Menjadi lebih terbiasa dengan ketidakselesaan ini, membantu anda keluar dari zon selesa anda lebih kerap. Anda menyedari bahawa perasaan tidak selesa ini adalah sebahagian daripada proses mencapai matlamat dan impian anda.

Hidup secara konsisten di luar zon selesa saya sejak 2 tahun kebelakangan ini membolehkan saya merakam video YouTube, membuat blog ini dan membina perniagaan dan jenama dalam talian. Ini juga memungkinkan saya untuk mencabar diri dan berkembang sebagai seorang.

Melangkah keluar dari zon selesa anda membuka banyak kemungkinan baru. Saya tertanya-tanya bagaimana kehidupan anda boleh berubah sekiranya zon selesa anda lebih besar. Gunakan semua 13 langkah di atas dan perhatikan bagaimana anda dapat meregangkan zon selesa anda setiap hari.

Comments

Popular Posts