Pengurusan Masa Di Zaman IT

Adakah anda sering merasa tertekan dengan terlalu banyak kerja atau terlalu banyak tanggungjawab?  Seiring berjalannya waktu, adakah anda merasa mempunyai tugas yang lebih banyak daripada anda mempunyai masa untuk melakukannya?

  1. Sebelum permulaan hari, buat senarai tugas yang memerlukan perhatian segera anda.  Tugas-tugas yang tidak penting dapat menghabiskan banyak masa berharga anda, dan memberikan tenaga yang terlalu banyak kerana mereka lebih mudah atau kurang memberi tekanan.
  2. Apabila anda mempunyai tugas, tetapkan tarikh akhir yang realistik dan ikuti.  Sebaik sahaja anda menetapkan tarikh akhir, mungkin akan berguna untuk menuliskannya pada nota lekat dan meletakkannya di dekat ruang kerja anda.  Ini akan memberi anda petunjuk visual untuk memastikan anda sentiasa bertugas.
  3. Atasi Penundaan. Penundaan adalah salah satu perkara yang memberi kesan negatif terhadap produktiviti.  Ia boleh membuang masa dan tenaga yang diperlukan.  Ini boleh menjadi masalah besar dalam kerjaya dan kehidupan peribadi anda.
  4. Rehat antara tugas. Apabila melakukan banyak tugas tanpa rehat, lebih sukar untuk tetap fokus dan bermotivasi.  Biarkan beberapa waktu henti antara tugas untuk membersihkan kepala dan menyegarkan diri.  Pertimbangkan untuk tidur sebentar,solat, berwuduk, berjalan-jalan sebentar, atau bermeditasi.
  5. Salah satu elemen penting untuk belajar bagaimana meningkatkan pengurusan masa adalah merasa selesa dengan mengatakan "Tidak" kepada perkara yang tidak membantu anda mencapai matlamat anda.  Apabila anda mengatakan "tidak" kepada sesuatu yang tidak benar-benar menambah nilai dalam hidup anda atau menyokong nilai atau matlamat utama anda, anda mengatakan ya kepada sesuatu yang lain: masa untuk bersama keluarga, bersenam atau tidur yang sangat diperlukan.
  6. Sekiranya anda menghadapi masalah mengatakan "tidak," salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan pengurusan masa adalah berhenti menjawab dengan segera.  Fikirkanlah: Terlalu sering orang meminta kita melakukan sesuatu dan kita langsung mengatakan ya.  Kemudian kita mempunyai komitmen yang kita patuhi.  Daripada menjawab dengan segera dan memberikan jawapan yang kemudian anda akan menyesal, menjauhkan diri dari e-mel atau beritahu orang yang anda perlu fikirkannya.
dRSalam


Comments

Popular Posts