GASTRIK BUKAN SETAKAT ANGIN DALAM BADAN


1. Gastritis atau penyakit gastrik yang dikenali umum adalah satu penyakit yang seringkali dikaitkan dengan pedih atau sakit pada bahagian perut atau ulu hati . Mengikut ilmu kedoktoran, penyakit gastrik adalah keradangan yang berlaku di lapisan permukaan perut. Penyakit ini boleh disebabkan oleh jangkitan kuman seperti helicobacter pylori, alergi, merokok atau ubat-ubatan (khususnya ubat tahan sakit, aspirin dan ubat tradisional yang mempunyai kandungan steroid)

2. Antara tanda-tanda penyakit gastrik adalah:
  • sakit di bahagian ulu hati
  • perut kembung
  • sendawa yang kerap
  • loya dan muntah
  • muntah darah atau najis bewarna hitam.
3. Apakah yang perlu diamalkan oleh pesakit gastrik? Elakkan :
  • Makanan bergoreng
  • Makanan di dalam tin – kerana kandungan asid yang tinggi
  • Minuman bergas
  • Makanan yang mempunyai asid tinggi – contohnya limau, oren, tomato
  • Merokok
  • Minuman yang tinggi kandungan kafein seperti teh, kopi.
4. Apakah simptom penyakit ini?
  • Rasa panas atau sakit pada bahagian atas abdomen
  • Mual
  • Muntah
  • Perut kembung selepas makan
  • Simptom terkait dengan pengambilan makanan – sama ada bertambah teruk sebelum atau selepas makan
5. Bila harus berjumpa doktor?

Simptom bagi keadaan kesihatan ini agak kurang jelas. Perut kembung dan mual adalah perkara yang biasa dialami oleh ramai orang. Dalam banyak keadaan, ia akan hilang sendiri.

Namun, jika simptom yang dialami kekal selama seminggu atau lebih, sebaiknya dapatkan nasihat perubatan lebih-lebih lagi jika anda sedang mengambil ubat tahan sakit.

6. Bahan Herba Untuk Rawatan Gastrik: Air dan Bunga Betik Jantan.
  • Rebus bungan betik jantan dan air.
  • Rebus sehingga menggelegak. Biarkan selama seminit.
  • Boleh dicampur dengan seketul garam kasar.
  • Diminum semasa suam sebelum sarapan pagi, sebelum makan tengahari dan makan malam.
  • Amalakan selama 5 hari berturut-turut.
  • Bunga tersebut dugunakan hanya untuk 2 kali rebusan sahaja.
  • Gunakan bunga baru untuk rebusan berikutnya.
  • Berhenti seketika jika pesakit mengalami cirit-birit.
  • Kemungkinan pesakit akan mengalami healing crisis menjadi lebih lebih teruk dalam tempoh 3 hari. Selepas itu kesakitan akan berkurangan dan semakin sembuh.
7. Kisah Pesakit Gastrik: 

Sy juga ada gastric. Ada ulser kat dinding perut. Nampak masa buat endoscope. Dua kali masuk hospital KPJ disebabkan gastrik ni yg kadang kadang membawa kpd GERD dan axiety disorder. 

Sbb bila gastrik kronik injap perut pulak tidak tutup rapat berlakulah GERD dan kita akan rasa seolah olah macam sakit jantung sbb angin/gas/asid yg menyucuk dan menekan ke arah jantung. Dan pernafasan juga agak terganggu seolah olah macam sakit jantung. 

Oleh yg demikian kita sentiasa akan sentiasa berfikiran yg bukan bukan dan lama kelamaan akan datang anxiety disorder ( denyutan jantung mencepat dan tidak terkawal). Doktor akan bagi ubat gastrik spt gavascon double action dan ubat penenang hati. Doktor akan suruh makan ubat dan tiada jaminan akan lega sbb gastric ni juga ada kaitan dgn kawalan stress kita yg mana jika tidak dikawal akan menyebabkan asid sentiasa dirembeskan apabila kita stress. 

Bila sy tanya smp bila nak mkn ubat biasanya doktor akan jawab gastric ni susah nak lega bergantung kpd penjagaan pemkanan,  disiplin dan macam mana kita kawal stress kita. 

Dengan izin Allah, Alhamdulillah  dgn nasihat dr sahabat saya, yg menyuruh amalkan kangen water fresh dari mesin sy beli mesin kangen dan minum bersungguh sungguh sbb nak elakkan berlakunya anxiety disorder. Alhamdulillah sekarang tiada lg gastrik dan blh makan apa lah apa yg tak blh mkn sebelum ni. Dan tak perlu ambik apa2 ubat gastric dah. Betullah bagai dikata seolah ada personal Doktor kat rumah.😊

7. Panduan minum air kangen untuk pesakit gastrik:
  1. Mulakan minum kangen dengan pH 8.5 liter sebanyak 10 liter untuk tempoh 3 hari pertama.
  2. Kadar minum 2.5 liter sehingga 3 liter setiap hari. Lebih kuantiti diutamakan!!
  3. Jika ok, teruskan dengan pH 9.0 sebanyak 10 liter selama 3 hari berturut-turut.
  4. Berikutnya ialah pH 9.5 sebanyak 10 liter untuk 3 hari juga.
  5. Berdasarkan pengalaman kami, healing crisis akan berlaku dalam tempoh 3 hari pertama jika pesakit berkenaan sudah lama bertahun-tahun kena gastrik.
  6. Insyallah air kangen bukan ubat tetapi banyak membantu pesakit untuk kesembuhan.
  7. Jika berminat nak tahu lebih lanjut tentang kebaikan mesin kangen, boleh lah contact kami 011-20979928 atau 019-4577765.
8. Semoga perkongsian info dan pengalaman kami dengan pesakit gastrik dapat membantu anda jika diizinkan oleh Allah... Insyallah.

9. Sedikit pantun nasihat penutup berkaitan penyakit gastrik dari saya.. ha..ha:

Musim durian telah bermula
Musang King menjadi pilihan
Pesakit gastrik tak perlu pening kepala
Kangen water kami tawarkan.

Covid 19 di hujung usia
Ramai pekerja mula gembira
Pesakit gastrik mesti makan berpada
Minum ioniser water jangan berkira.

Cili api pedas tak terpada
Rempah kari panas membara
Pesakit gastrik perlu berwaspada
Air berkarbonat perlu jauh ketara! 

Pokok betik di tepi perigi
Ditanam orang yang bijak bistari
Wahai pesakit gastrik yang baik hati
Miliki mesin ioniser nasihat kami.

Insyallah... sembuh.

#pedihperut
#kangenwatermalaysia
#gastrik-kangen
#airkarbonat-elakkan

Comments

Popular Posts