Posts

Showing posts from April, 2020

Boleh Memiliki Mesin Kangen Melalui Pinjaman Koperasi

Image
Time ni bole guna koperasi utk membeli mesin. Bole buat bulanan murah insha Allah.


Puasa Yang diRindui

Image
dRSalam Pengamal Kangen Water
Tips gaya puasa ramadhan:Bersahur di awal pagi, bukan sebelum tidur!!Justeru, keberkatan bersahur yang ditunjukkan dalam hadith ini terbahagi kepada dua jenis keberkatan:Keberkatan Badaniyah: iaitu keberkatan pada sahur tersebut memberikan bekalan nutrien dan tenaga kepada badan serta menguatkan semangat untuk berpuasa, dan menahan diri daripada melakukan perbuatan yang tidak baik disebabkan oleh lapar. Keberkatan Syar'iyyah: iaitu keberkatan dalam mengikut sunnah baginda Rasulullah SAW, mendapat ganjaran dan pahala, penyebab kepada berzikir, berdoa, beristighfar pada waktu sahur yang merupakan waktu yang mustajab doanya.Berbuka puasa dengan beberapa biji tamar sahaja atau minum air kangen segelas dan terus menunaikan solat maghrib. Selepas solat maghrib (10-15minit) barulah makan makanan lain. Maafkan semua orang tanpa terkecuali.Berdoa sebelum berbuka puasa. Antara waktu yang mustajab doa ialah sebelum berbuka pusaa. Disyorkan gunakan masa 30 minit se…

16 Amalan Murah Rezeki dan Tenang Hati

Banyak dan selalu istighfar. Astaghfirullah waatubilaihi.Banyak bersedekah.Banyak senyuman.Bertaqwa kepada Allah.Setiap malam maafkan semua orang tanpa kecuali.Restu ibu bapa walaupun nampak remeh.Sabar itu wang.Elak personal loan.Tidak gadai premis rumah kediaman untuk dijadilkan modal niaga. Tidak sombong.Belajar ilmu pengurusan kewangan pribadi.Segera bayar hutang walaupun RM 100 setiap bulan.Segera bangun awal pagi.Tidur awal selepas solat isyak jika tiada hal yang penting.Belajar ilmu saham di bursa yang berbayar spt sifu ZamSaham, sifu Asri, Sifu Dato' Dr Nazri Khan dan lain-lain.Berguru dengan sifu niaga yang terbukti telah berjaya spt Sifu Irfan Khairi dll.

Tips Mengeratkan Hubungan Bersama Anak-anak Di Bulan Puasa.

Selalu menyentuh anak-anak. Sentuhan ayah amat penting dari hati yang ikhlas.Bila anak bersalaman, kita pegang kepala dan cium dahinya.Minta anak urut belakang kita boleh juga. Yang penting sentuhan.Ajak makan dan minum bersama... buka puasa dan bersahur.Ajak solat berjemaah bersama.Set pemikiran dan perasaan gembira apabila anak-anak bersama kita di rumah. Bayangkan kita berkumpul satu family di syurga nanti.

Bagaimana Rumah Boleh Menjadi Aset Hidup

Apa itu aset hidup? Aset ialah harta bernilai yang dimiliki oleh kita yang digunakan untuk menjalankan aktiviti demi manfaat kehidupan dunia dan akhirat.
10 langkah rumah boleh menjadi aset: Mewujudkan "taman sayur" di balkoni atau ruang di halaman rumah. Disarankan menanam sayuran hijau untuk dimakan dan membuat pandangan mata lebih tenang.Menghasilkan landskap bunga terutama oleh kaum wanita. Boleh memilih jenis bunga yang mudah berbunga kelihatan ceria mata memandang.Wujudkan ruang santai di rumah samada di balkoni atau di halaman. Memanfaatkan ruang yang ada sebagai tempat menenangkan fikiran.Jangan biarkan rumah kita digari oleh bank. Yakni jangan gadai rumah kediaman kita untuk dijadikan modal niaga!! Jauhi...Menjadikan rumah tempat belajar secara online. Terutama ilmu pengurusan kewangan pribadi dan perihal aliran tunai pribadi serta ilmu agama.Berazam berusaha membayar hutang rumah secepat mungkin. Tiada hutang hati senang insyallah!!Jadikan rumah kosong untuk dijadika…

Doa Mohon Dilindungi Dari Penyakit Berbahaya

Image
#prihatin-covid-19 #maafkan-semua-orang #tiada-dendam #bukan-dendam-tak-sudah

Welcome Ramadhan Kareem

Image

Bijaksana Dalam Marketing

Image

Belajar Online Di Era Covid 19

Image

Pengalaman Rawatan Kendiri Ulser Mulut

Image
Apa khabar semua? Luar biasa baik, insyallah. Gejala covid 19 masih wujud di seluruh dunia termasuk di negara kita tercinta. Kita masih stay at home. Ikut shj arahan kerajaan. Yang penting kita manfaatkan masa yang ada ini.
Pagi ini saya nak membuat sedikit catatan pribadi saya sendiri mengatasi masalah penderitaan akibat ulser mulut. Kisah benar saya sendiri. Mungkin menjadi panduan kepada yang menderitanya.
Baru-baru ini jiran taman saya seorang pesara menceritakan familynya mengalami masalah asid yang berlebihan dalam perut. Telah diwarisi daripada keturunan. Saya terfikir betulkah dakwaan seperti itu?
Dulu saya menderita masalah kurang lebih 10 tahun!! Aduh... sakitnya. Purata 6-8 lubang mata ikan... itu biasa. Di bibir, di tepi lidah dan di bawah lidah. Lubang besar2 pulak tu!!
Pelbagai ubat dan penawar diguna dan pelbagai pantang larang diberi. Insyallah saya pakar bab ini... ha..ha!! Alhamdulillah kini telah sembuh sepenuhnya kecuali jika tergigit bibir, tapi sekejap sahaja.
Antara …

Kebijaksanaan Mendidik Anak-anak Remaja

Image
Ingat ... anak-anak adalah amanah Allah kepada ibu bapa.Ingat ... anak-anak dan harta adalah medan ujian kepada ibu bapa.Kewajipan ibu bapa mendidik anak-anak. Anak-anak menjadi saksi di akhirat nanti.Sering berdoa khas kepada anak-anak terutama di waktu malam hari.Bercakap dengan bahasa hati. Dialog dalam diri.Kadang-kadang diam itu lebih baik dalam mendidik anak-anak yang ego tinggi atau ego identiti. Dipanggil pendekatan silence treatment.Pendekatan memuji dan menghargai adalah lebih diutamakan.Banyak2 beristighfar setiap hari.Istiqamah mendidik anak-anak dengan nasihat yang baik dan bijaksana. Tidak berputus asa.Ada ketegasan dalam hal2 tertentu.Berdepan dengan anak remaja yang keras dengan kelembutan.Ada penglibatan bersama anak2 dalam aktiviti atau engagement.

Belajar Berfikir Selangkah Kehadapan

Image
dRSalamRamai orang lebih suka membaca daripada berfikir kerana ianya lebih mudah.Bagaimana buta seseorang itu, dia akan sentiasa celik akan kesilapan orang lain. Kita kurang matang selagi kita berfikir tidak melebihi daripada kebiasaan.Seseorang itu lebih bergembira samada miskin atau kaya jika dia menemui kegembiraan itu di rumahnya sendiri.Jangan sesekali membuang masa untuk berfikir tentang orang yang anda tidak suka.Satu bilik yang penuh dengan gambar adalah satu bilik yang penuh dengan ingatan. Mereka membuat kita berfikir.Menabung memanjangkan umur dan hutang memendekkan umur. Untuk hidup lama elakkan berhutang terutama personal loan.Tabiat menyimpan wang merupakan pendidikan terbaik. Ia membentuk kecerdikan berfikir dan berpandangan jauh.Fikiran positif merupakan sentuhan emas untuk menarik rezeki, kekayaan dan keberkatan hidup.Bersyukur jika anda seorang yang biasa tetapi mempunyai keazaman dan usaha luar biasa.Maafkan semua orang, tak perlu fikir lagi tentang kesilapan mereka…

Falsafah Sentuhan Kejayaan Hidup

Image
dRSalam Akar kebahagiaan ialah sikap membantu.Mereka yang tak berilmu akan menanggap usia tua sebagai musim sejuk. Sebaliknya orang berilmu menganggapnya musim bunga.Menyimpan sedikit wang setiap hari adalah arahan pertama, kedua dan ketiga untuk berdikari.Orang yang tidak berbuat apa-apa atau tidak mempunyai matlamat yang jelas akan cepat berasa bosan apabila bersendirian.Jika anda tidak mempunyai masalah, anda sebenarnya kehilangan peluang untuk berkembang.Mengabaikan pelajaran pada masa muda menjanjikan kesunyian pada usia tua.Mula-mula membina tabiat, kemudian tabiat akan membina kita.Jika mahukan keseronokan bisnes sepanjang hayat, mula mengguna blog untuk catatan harian atau jurnal hidup.Jika sentiasa melakonkan sesuatu watak itu, anda akan menjadi watak tersebut satu kenyataan.ALWAYS A STEP AHEAD.



Mentera Aku Boleh Memiliki Mesin Canggih Ini?

Image
Bismillah... Kau boleh
Kau boleh huh Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Berfikir boleh melakukan
Fikirkan boleh Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Berfikir boleh melakukan
Fikirkan boleh Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan…
Bolehkah Saya Memiliki Mesin Kangen?



Cara Mudah Close Sale Bisnes Kangen

Image
Hari-hari share air sihat kepada new customer.Membuat demo simple kebaikan air sihat di setiap ruang yang ada.Bawa kenalan ke event yg berkaitan kebaikan air sihat ini.Hari2 minum air sihat ini sehingga terasa sendiri manfaatnya.Miliki sendiri mesin K8 atau SD501.Sabar dan sabar dengan senyuman.Miliki blog bisnes sendiri dan update selalu.Jaga solat fardhu dan solat sunat.Mahir membuat servis deep cleaning atau mencari pembantu.Memiliki stok filter dan aksesori penting di rumah.


Saya Bersyukur dengan Bisnes Kangen

Image
Ya, Pasti. Saya bersyukur kerana: Mudah nak bersedekah air sihat.Diri menjadi lebih sihat.Family menjadi lebih sihat.Senang tolong orang sakit.Syarikat yang kukuh tanpa hutang.Boleh buat duit dengan memiliki mesin.Fokus kepada bisnes kesihatan.Tak perlu simpan mesin yang banyak di rumah.Mesin tahan lebih 20 tahun.Ada mentor yang membimbing bisnesKurang ke klinik.Kurang jangkitan selsema.Tidak gastrik dalam diri (paling best)Saya bersyukur alhamdulillah.


Ilmu Yang Wajib Dipelajari Untuk Power Kesihatan Kewangan

Ilmu perniagaan.Ilmu Pemasaran.Ilmu Menguruskan Profil Kewangan.Ilmu Pelaburan Hartanah.Ilmu Pelaburan Saham.Ilmu pelaburan emas.Ilmu pensyarikatan dan percukaian.Ilmu undang-undang hartanah.Ilmu pengurusan harta pusaka.
5 Tiang Impian Kewangan:
Cipta pendapatanUrus pendapatanLindungi hartaLaburkan hartaAgihkan harta.
Moga2 info ini bermanfaat untuk orang muda khususnya insyallah. Terima kasih penulis buku puan Ieza Yusof.
Rujukan: Ieza Yusof. 2017. Jerat Kewangan dan Hartanah. Kuala Lumpur: Pejuang Media Sdn Bhd.
#belajardanbelajar #pkp #stay-at-home

Cara Untuk Menambah Tahap Kekuatan Kewangan

Image
Berhenti membuat hutang baru.Menambah pendapatan pasif. Belajar berniaga online jika pandai guna handphone.Mengurangkan perbelanjaan.Menjauhkan diri daripada sifat membazir.Membuat tabung hijau atau tabung oren walau pun kita dah kaya!!Berusaha join kelas atau seminar pengurusan kewangan diri walau pun kita dah graduate universiti... terutama program berkenaan di hujung minggu.
Catatan Penting: Elok kita membuat potongan gaji untuk menyimpan dalam Tabung Haji daripada kita sendiri pindahkan akaun berkenaan.Jangan bertangguh membayar hutang!!Always A Step Ahead.

Alway A Step Ahead

Apa yang boleh kita lakukan: Lakukan dengan lebih cepat. Tingkatkan kepantasan bekerja dengan menghasilkan keputusan spesifik lebih awal kepada orang yang menghendaki.Harapkan yang terbaik. Law of expectation. Kita mengharap lebih berjaya daripada kebiasaan.Tentukan apa kelebihan kita. Sekiranya kita ingin menarik individu cemerlang  ke dalam hidup, kita mestilah menjadi individu cemerlang.Semua orang sukakan pujian. Mengambil tahu pencapaiaan yang dicapai oleh seseorang, dan memujinya atas kejayaan itu.Jadilah pasukan sorak kepada diri sendiri. Biasakan bercakap dengan diri sendiri secara positif. Kemudian berlakon seolah-olah kita adalah individu yang diimpikan. Lakonkankah seperti kita ingin mencuba watak positif, ceria, gembira dan orang yang disenangi apabila kita memiliki mesin kangen.Kita menjadi seperti apa yang dilihat.  Orang berjaya sering berfikir dan bercakap mengenai perkara yang diinginkan, dilakukan dan dimiliki.Membuat keputusan yang cepat dan tegas. Orang berjaya mere…

Refleksi Pengajaran Selepas Era Covid 19

Ikut arahan ketua. Perintah kerajaan yang menjaga keselamatan awam. Jangan selfish.Mesti menyimpan pendapatan 10% - 30%. Nafsu berbelanja sampai bila pun tak cukup. Mula menabung ketika rasa tak cukup dan gaji kecil.Bersedia persiapan bekalan untuk mati. Mati akan tiba bila-bila masa sahaja.Elak minum air berkarbonat. Biasanya banyak gula. Punca kencing manis dan gout. Akhirnya rosak buah pinggang. Orang berpenyakit kronik mudah diserang virus covid.Belajar ilmu pelaburan saham di bursa Malaysia atau internasional. Orang yang berilmu tentang saham bursa dan banyak menabung simpanan akan buat duit banyak ketika gawat spt ini!!Memiliki mesin kangen water. Insyallah kesihatan anda dan family terjamin secara keseluruhan dan kurang pergi ke klinik.Tambahkan ilmu apabila bersendirian di rumah samada membaca kitab al-Quran, hadis atau melalui online.

Covid-19 Apa tindakan anda?

Kita berdoa semoga Aidil Fitri tahun ini dapat disambut seperti biasa. Ibu bapa di kampung sedang menunggu kepulangan kita. Mungkin sebulan lagi wabak covid 19 akan beransur pulih insyallah. Kepada Allah kita berdoa dan bertawakal.
Apa tindakan anda: Stay at home.Ikut arahan pihak kerajaan Malaysia dari masa ke semasa bagi rakyat Malaysia.Jaga solat wajib dan solat sunat.Sentiasa dalam keadaan berwuduk. (Amal minum air kangen insyallah mudah jaga wuduk.)Maafkan semua orang.Banyak beristighfar.Orang lelaki dilarang memakai sutera.Azan perlu dilaungkan setiap waktu.Amalkan tasbih Nabi Yunus a.s.Ambil berat ibu bapa di kampung. Kirim wang bulanan untuk perbelanjaan mereka.Banyak berzikir.Kemas rumah terutama bilik tidur anda.Berdoa dan terus berdoa.Dengan nama Allah Tuhan yang satu kita bertawakal.
Abdul Salam 011-20979928

Anda nak kaya? Nak dapat rezeki lebih?

dRSalam 011-20979928 Bersyukur ketika kaya.Bersyukur ketika susah.Bersyukur ketika untung.Bersyukur ketika rugi.Selalu positif.Jadi peniaga yang baik.Jadi pekerja yang baik.Tidak suka sibar berita2 negatif.Tidak menonton tv berita tengah malam sebelum tidur. Sebaliknya, wajib tidur dengan doa dan zikir.Menghargai rezeki dari perspektif yg luas. Orang bersyukur bukan setakat melihat rezeki dari sudut duit sahaja!! https://youtu.be/B-gVsRE-HaM

Apa Nak Buat Bila Stay At Home di musim Covid-19?

Image
Kekalkan Aura Positif. Di sini saya sertakan beberapa alternatif untuk aktiviti aktif dan berguna di rumah anda di musim merebaknya covid-19. Just idea sahaja, anda boleh pilih. Solat dan banyak solat sunat di rumah.
Berdoa dan banyak berdoa kpd Allah.Zikir dan banyak zikir.Istighfar dan banyak istighfar.Selawat dan banyak selawat kepada nabi s.a.w.Membaca al-Quran.Membaca buku.Belajar memasak makanan baru yg belum pernah anda masak.Bantu ibu masak.Belajar mengaji al-Quran dengan isteri atau anak sendiri.Belajar Pengurusan Kewangan Pribadi melalui youtube.Belajar ilmu pemasaran digital.Belajar online tentang kebaikan mesin kangen.Ion baju.Kemas bilik tidur.Singkirkan barang2 tak digunakan lebih setahun dalam rumah.Susun barang2 di bilik pribadi anda.Vakum rumah anda sendiri.Membeli saham murah yg berpotensi jika anda ada ilmu dan modal.Muhasabah atau refleksi diri.Membaca buku.Menulis blog bisnes anda.Kirim duit online kepada ibu bapa.Selalu call ibu bapa bertanya khabar.Kemas keliling…

Waktu Operasi Selepas Tamat Covid-19

Image

Pengurusan Hutang Pribadi

Elak personel loan.Elak berhutang kecuali rumah, kereta dan mesin kangen.Elak kad kredit yg banyak.Elak membeli barang secara ansuran.Catat wang keluar dan masuk.Mulakan menabung tetap secara bulanan. Projek hijau atau projek oren.Cepat-cepat bayar hutang kad kredit.Umur 40 tahun wajib memiliki rumah sendiri.Aset yang paling mahal ialah ilmu dan hartanah.Berdoa supaya tidak dibebani dengan hutang.