Soalan Hari Ini... Perlukah Kita Makan Buah2an Lagi?

*Soalan: Ada pendapat mengatakan, Utk pesakit diabetic, fructose dari buah buahanan adalah lebih baik sbg healing process. Apakah Kangen Water lebih baik dari fructose yg terdapat di dlm buah buahan?*

First semua makanan yg Allah jadikan mempunyai fungsi2 tersendiri utk badan. Terlalu complex utk dibicarakan oleh kita sbg org biasa.

Fructose vs Glucose banyak dibicarakan kerana industry makanan tambahan sudah meningkat tinggi. So, asyik berlawan antara pihak yg pro dan con.

Just to share in term of metabolism, fructose diproses oleh liver dan glucose memerlukan insulin utk diproses. Tenaga yg dihasilkan kedua2 diperlukan oleh badan tetapi bila berlebihan akan menjadi lemak yg akan berkumpul dlm saluran darah. 

*Benar air kangen fresh mengandungi anti oxidant yg amat tinggi dibandingkan dng fruits atau buah buahan. Namun, kita masih memerlukan fresh fruits terutamanya utk serat, vitamins, dsbnya.  Kangen spt yg kita tahu berfungsi  secara prevention dan secara membaik pulih dng berkesan melalui 3 cara*

1. Anti oxidant
Menjinakkan radikal bebas agar Cell DNA yg sihat tidak musnah. Jika banyak radikal bebas atau Cell DNA banyak yg musnah, ini menyebabkan penyakit mudah dtg atau penyakit sukar sembuh kerana imunisasi badan yg semakin lemah.

2. Alkaline yg tinggi.
Badan yg terlampau acidic juga akan merosakkan organ2 dlm badan. Bila efficiency organ berkurang maka badan tidak dapat berfungsi secara normal. Tulang umpamanya akan bekerja keras utk membekalkan calcium & magnesium utk menstabilkan pH badan. Juga penting utk kita tahu air ion beralkali yg membekalkan Hydroxide ion (OH) yg jika kita minum, melalui dua ion OH yg bergabung, ia akan menghasilkan dissolved oxygen utk dibekalkan kpd darah. Cara lain utk mendapatkan oxygen yg banyak ialah dng exercise sbg jogging dsbnya. Perlu kita ingat Penyakit kronik terhasil dlm keadaan acidosis (terlampau acidic) dan hypoxia (kekurangan oxygen).

3. Micro cluster.
Sila lihat theory Peter Agre Nobel Prize winner tentang microcluster. Air Kangen yg bermikro cluster rendah akan meresap mudah dlm dinding cell (>90%) membawa minerals, vitamins, oxygen etc. Components ini akan ditukarkan dlm bentuk energy oleh mitocondria utk menjadikan sel badan yg lebih sehat dan membantu detoxification yg optimum.

Kesimpulannya kangen water membantu dng efektif melalui cara Penyeimbangan, Penstabilan dan Pembuangan.

Wallahuaklam..

*-SMAY TG-*

Comments

Popular Posts