Info Tentang Air Yang Kita Minum

☘Perbezaan Air Paip, Air R.O, Air Botol, Air Alkali Biasa dan Air Alkali Kangen

Air diakui sebagai tenaga kehidupan untuk semua hidupan. Bayangkan sebuah dunia tanpa air. Tidak dapat dibayangkan kerana tanpa air tidak akan ada kita. Tidak ada yang boleh menggantikan air yang digunakan untuk minum, mandi dan lain-lain. Bercakap tentang air, adakah anda tahu ia terdapat sekurang-kurangnya empat bentuk utama air? Air ini adalah:

Air Paip
Air Suling dan Reverse Osmosis (R.O)
Air Botol (Termasuk Air Mineral)
Air Alkali Biasa
Air Alkali Kangen

☘Air Paip
Air yang digunakan oleh semua orang dan telah berkhidmat untuk kita selama beberapa abad. Ia telah dianggap sebagai sumber air yang utama di dalam dunia. Walau bagaimanapun, bergantung kepada bekalan air tempatan, air paip juga berbahaya kepada kesihatan kita disebabkan tahap klorin, bahan pencemar dan bahan-bahan kimia lain.

☘Air Suling dan Air Reverse Osmosis (R.O)
Perbezaan antara air ini dan air paip ialah air ini ditapis melalui rawatan khas bertujuan untuk mengeluarkan segala jenis kekotoran dan bakteria  yang air paip ada. Air yang dalam bentuk bersih seperti ini bukanlah jenis air yang sihat dan ia juga dikategorikan dalam jenis air berasid. Cara penapisan air ini juga telah menghapuskan semua zat-zat air untuk menjaga kebersihan air. Sesetengah produk-produk penapis air ini, ia tidak mampu menapis semua jenis bahan kimia yang ada dalam air paip seperti pesticides, herbicides dan klorin kerana molekul bahan kimia ini sangat kecil dan boleh melepasi penapis air itu.

☘Air Botol ( Termasuk Air Mineral)
Kemudahan air botol dan kepercayaan bahawa ia lebih bersih dari air paip selalunya disalah faham. Kebanyakan punca-punca air botol adalah air paip yang ditapis oleh reverse osmosis (R.O) kemudian dirawat dengan tambahan mineral tertentu untuk mengubah rasa atau untuk menunjukkan ia lebih memberi kesihatan. Tambahan mineral itu tidak memberi bukti yang kukuh untuk kebaikan kesihatan. Kebanyakan air ini mempunyai sifat asid dan sesetengahnya adalah sangat tercemar oleh bakteria dan kuman.

☘Air Alkali Biasa
Air jenis ini terbentuk bila air biasa bertindak dengan logam alkali contohnya magnesium, kalium atau kalsium.  Air jenis ini hanya sesuai diminum pada pH 8.0 kebawah.  Pada pH 8.0 ke atas rasanya tidak enak dan kandungan logam alkali melebihi had dibenarkan untuk air minuman dan boleh merbahayakan kesihatan.

☘Air Alkali Kangen
Ini adalah air paip yang melalui proses elektrolisis dimana ia akan memisahkan ion air sama ada positif dan negatif. Kajian mengenai kebaikan air ini telah dijalankan di Negara Jepun. Ia mempunyai ciri-ciri anti-oksidan yang boleh melambatkan proses penuaan dan mencegah penyakit. Molekul air ini juga lebih kecil dan mudah untuk diserap ke dalam sel-sel badan. Walaupun terdapat ramai pengeluar yang berbeza, ia mempunyai perbezaan yang sangat besar dari segi kualiti dan potensi air alkali yang dihasilkan. Air ini ciri2nya mirip air zam2 dan boleh dianggap air zam2 buatan @ tiruan.

Semoga kita mendapat lebih kefahaman tentang ilmu air☘


Berminat ingin tahu tentang kangen water, mesin kangen dan demo tentang air percuma? Just datang ke premis kami:
No 4, Jalan Seroja 6
Taman Seroja
Bdr Baru Salak Tinggi
Sepang, Selangor.

+011-2097 9928
+019-45777 65 Bro Syafiq
+60187757727 Bro Faiz

Comments

Popular Posts