March 02, 2019

Orang Gastrik Elok Minum kW

Sumber: Group User kW TopGun

Sy juga ada gastric. Ada ulser kat dinding perut. Nampak masa buat endoscope. Dua kali masuk hospital KPJ disebabkan gastrik ni yg kadang kadang membawa kpd GERD dan axiety disorder. 

Sbb bila gastrik kronik injap perut pulak tidak tutup rapat berlakulah GERD dan kita akan rasa seolah olah macam sakit jantung sbb angin/gas/asid yg menyucuk dan menekan ke arah jantung. Dan pernafasan juga agak terganggu seolah olah macam sakit jantung. 

Oleh yg demikian kita sentiasa akan sentiasa berfikiran yg bukan bukan dan lama kelamaan akan datang anxiety disorder ( denyutan jantung mencepat dan tidak terkawal). Doktor akan bagi ubat gastrik spt gavascon double action dan ubat penenang hati. Doktor akan suruh makan ubat dan tiada jaminan akan lega sbb gastric ni juga ada kaitan dgn kawalan stress kita yg mana jika tidak dikawal akan menyebabkan asid sentiasa dirembeskan apabila kita stress. 

Bila sy tanya smp bila nak mkn ubat biasanya doktor akan jawab gastric ni susah nak lega bergantung kpd penjagaan pemkanan,  disiplin dan macam mana kita kawal stress kita. 

Dengan izin Allah, Alhamdulillah  dgn nasihat dr sahabat saya, yg menyuruh amalkan kangen water fresh dari mesin sy beli mesin kangen dan minum bersungguh sungguh sbb nak elakkan berlakunya anxiety disorder. Alhamdulillah sekarang tiada lg gastrik dan blh makan apa lah apa yg tak blh mkn sebelum ni. Dan tak perlu ambik apa2 ubat gastric dah. Betullah bagai dikata seolah ada personal Doktor kat rumah.😊

Nota: 

#kangenwaterbukanubat


No comments:

Post a Comment