Salah Faham Kangen Water


Abdul Salam Yusof


# 01. Badan kita memerlukan asid untuk menghadamkan makanan dan bukan alkali.?
Kebanyakan makanan yang kita ambil mengandungi kandungan asid. Antaranya daging merah, keju, pasta dan minuman berkarbonat yang mampu merendahkan nilai pH di dalam badan justeru meningkatkan tahap keasidan di dalam badan.

Walaupun asid diperlukan oleh badan contohnya dalam sistem pencernaan bagi mencernakan makanan, namun kandungan asid yang berlebihan dan tidak terkawal boleh mengundang penyakit.
Menurut Dr.Mona Harrison, Pengarah Majlis Air Antarabangsa “Virus dan agen jangkitan lain tidak boleh hidup di dalam persekitaran alkali. Sel yang sihat akan bersifat alkali dan sel yang rosak atau tidak sihat akan bersifat asid.”

Oleh itu, air beralkali Kangen boleh menstabilkan kembali paras pH badan supaya tidak terlalu berasid dengan meningkatkan kembali tahap pH supaya pH badan kembali beralkali.

#02. Sel kanser tiada kaitan dengan air berlakali?
Tahukah anda bahawa kanser boleh hidup di dalam keadaan yang kurang oksigen? Menurut Dr. Otto Warburg yang telah menerima Hadiah Nobel pada tahun 1923 telah menemui punca kepada berlakunya kanser di dalam tubuh badan. Beliau mendapati bahawa sel kanser adalah anaerobik (tidak bernafas dengan oksigen) dan tidak boleh hidup di dalam keadaan oksigen yang tinggi.

Keadaan oksigen yang tinggi adalah keadaan di mana tubuh badan yang mengandungi ion hidroksi yang tinggi yang juga dikenali sebagai beralkali. Apabila badan dipenuhi dengan air alkali Kangen, sel-sel kanser akan tidak aktif dan tidak boleh hidup di dalam medium tersebut.

#03. Mustahil Air alkali Kangen membantu pengurangan berat badan
Detoksifikasi merupakan langkah terbaik untuk membersihkan bahagian dalaman badan daripada toksin yang mengundang kepada masalah kesihatan. Air alkali Kangen mengandungi lebihan elektron yang membolehkan ia bertindak sebagai ejen antioksidan yang terbaik.

Ia akan menukarkan radikal bebas itu kepada oksigen di mana oksigen ini akan digunakan untuk proses penghasilan tisu-tisu badan dan pengangkutan sel darah merah ke seluruh badan.
Air beralkali Kangen mampu membantu untuk mengurangkan masalah berat badan dengan meneutralkan asid-asid yang berlemak seterusnya menyingkirkan dari tubuh badan.

#04. Air Kangen Dilarang Oleh Kementerian Kesihatan?
Seorang pesakit bertanya: “Boleh ke Doc minum air Kangen?” Sambil tunjukkan sebotol air Kangen depan saya.
Saya akan jawab, “Boleh minum¹. Secara umum apa sahaja air pun boleh minum selagi tidak mendatangkan mudarat.”
“Tapi kerajaan larang jual, sebab tak masuk duit dalam cukai kerajaan kan?” Soalan menguja dari beliau.

“Tuan, peraturan yang melarang minum itu bukan berkait dengan masuk duit kepada kerajaan atau tidak. Ia sebenarnya melibatkan dakwaan yang salah jika apa-apa air termasuk Air Kangen boleh merawat kanser, kencing manis, darah tinggi dan sebagainya. Ini dah jadi misleading maklumat kesihatan kepada orang ramai.

Kesannya, ada pesakit saya yang tinggal terus ubat kencing Manis gara-gara percaya. Gula naik mencanak”
“Begitu juga terdapat satu akta khusus bagi larangan membuat iklan yang mendakwa sesuatu produk boleh merawat 20 jenis penyakit.”[1] Panjang juga ulasan..

“Dalam peraturan 360b tersebut melarang mana-mana individu atau syarikat yang menjalani pembungkusan produk tidak mengikuti piawaian yang ditetapkan. Isu ini juga timbul dalam penjualan air jampi.[2] KKM mengambil langkah pengawalan ini bagi mengelakkan pengambilan air dari sumber yang tidak selamat sama ada mengandungi coliform (kuman) atau logam berat yang berbahaya. Jika ia bebas dibungkus dan dijual tanpa standard piawaian tertentu, tiada jaminan tapisan keselamatan mutu.”

#05. Kangen Water Diharamkan Di Brunai?
Ada desas desus yang mengatakan bahawa mesin kangen ini tidak dapat di bawa masuk ke negara Brunei DarusSalam kerana kononnya tahap piawaian air kangen ini tidak melepasi tahap piawaian air yang dibenarkan di negara tersebut. Jika mesin ini dikatakan tidak memenuhi spesifikasi  yang sewajarnya, mengapa tidak ada undang-undang yang dibuat untuk menarik balik lesen perniagaan mesin kangen ini di seluruh negara, mengapa cuma di Brunei sahaja yang mengeluarkan isu sebegini??

Walau apa pun kisahnya, ternyata mesin kangen ini masih mendapat tempat di kalangan warga Brunei malah di ikuti dengan testimoninya sekali...hanya satu pengajarannya disini, jika kita mahukan kesihatan itu menjadi hak  milik kita maka wajarnya setia bersama kangen water. Kerana tidak ada paksaaan untuk memaksa anda untuk meminum air yang amat bermanfaat ini. Malahan para pakar juga mensyorkan kita agar menjadikan air kangen ini menjadi air harian kita, berbanding dengan menjadikan ubat-ubatan sebagai sahabat baik anda!! Pilihan justeru terletak ditangan anda.
Namun ternyata gara-gara orang yang tidak berilmu itu ialah punca kekeliruan itu berlaku.

 Ramai distributor yang beli tanpa ingin ambil tahu pasal air Kangen
Ramai pula yang jual mesin tapi tak jaga pembeli dan tak beri keterangan lanjut
Akibatnya banyak kekeliruan dan salah faham berlaku. Jadi hati-hati pilih dengan siapa anda beli mesin

Tentang isu Brunei, ada di antara pengedar menelefon utk minta penjelasan. Bawah ni antara yg dikongsikan.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Alhamdulilah .. Air Kangen masih selamat untuk digunakan . Perkara sebenar yang dibangkitkan adalah pengunaan PH .. Ini adalah di sebab kan ada sesetengah pengguna Kangen Machine yang tidak mengikuti cara penggunaan Air Kangen Machine yang betul ..

Oleh itu Kementerian Kesihatan telah menerima beberapa aduan daripada Hospital Ripas terhadap pesakit yang menggunakan Air Kangen. Ternyata ada daripada mereka yang tidak mengetahui cara penggunaan Air Kangen Machine yang betul ..

# Catatan: Jika anda berminat membeli mesin kangen water boleh call saya
Salam Yusof : 011-2097 9928.

RUJUKAN:

http://bantalibu.com/blog/air-alkali-kangen

Comments

Popular Posts